Dolaskom hladnijih dana ponovno su aktualizirani troškovi grijanja koji uvelike opterećuju skromne obiteljske budžete u Hrvatskoj. Bez obzira na izvor koji koristite za grijanje, zimski su mjeseci velik uteg kućnog budžeta. Ipak, odabirom energetski efikasne opreme, ti se troškovi mogu uvelike smanjiti.

Fokus usmjeren na najjače brandove u svijetu klima uređaja otvara pogled na brojne mogućnosti od kojih vrijedi istaknuti značajne uštede energije, do 40 posto uz očuvanje iznimne učinkovitosti. Primjerice, učinak je vidljiv kroz način rada za jednog korisnikia, brzo postizanje i održavanje željene temperature bez ručnog podešavanja, što utječe na eliminaciju rasipanja energije koja se inače događa u intervalima paljenja i gašenja. Zdraviji život u tako klimatiziranim prostorijama jamče plazma i antibakterijski filteri protiv nečistoća, prašine, alergena te virusa.

Klima uređaji koji koriste električnu energiju za rad mogu ostvariti iznimnu energetsku efikasnost. Osim izrazitog komfora, jer je za start grijanja potrebno pritisnuti tek jedno dugme na daljinskom upravljaču, grijanje putem klima uređaja spada među najjeftinije oblike grijanja. U direktno srazu sa grijanjem na lož ulje, klima je jeftinija četiri puta, a u odnosu na električnu grijalicu čak pet puta! Pomnožite li tu uštedu sa brojem mjeseci u kojima se grijete, jasno je da klima uređaj vrlo brzo sam sebe isplati kroz uštedu električne energije. U tablici možete pronaći usporedbu sustava grijanja te pronaći izražene uštede koje klima uređaj može ostvariti u grijanju.

Visoke uštede na računima za struju osigurat će vam napredni inverterski kompresori ugrađeni u vanjske jedinice. Prilikom odabira klima uređaja, svakako provjerite koliko iznosi SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) koji vam govori koliko je pojedini model energetski efikasan, odnosno koliko kW topline može predati iz jednog kW utrošene električne energije. U tablici možete pronaći usporedbu sustava grijanja te pronaći izražene uštede koje klima uređaj može ostvariti u grijanju. Podaci o potrošnji električne energije odnose se na model Mitsubishi Electric FH35 kapaciteta 4,0 kW u grijanju kojeg katakterizira SCOP od 5,1.