Kada govorimo u klima uređajima namjenjenima domaćinstvima ili manjim poslovnim prostorima i uredima, uglavnom se u tome podrazumjevaju klasični split sustavi (eng. split = razdvojeno), s vanjskom jedinicom i jednom ili više unutarnjih uređaja koji su većinom zidne izvedbe, ali mogu biti i kazetni, podno/stropni, podstropni, podni ili kanalni.


ZIDNI MODELI

Kapaciteti 2 – 9 kW


Najraširenija izvedba uređaja su zidni modeli. Poželjan smještaj je 7-10 cm ispod stropa i usmjeravanje po dužini prostorije radi što pravilnije distribucije zraka u klimatiziranom prostoru.


KAZETNI MODELI

Kapaciteti 2,5 – 16 kW


Namjenjeni ugradnji u spuštene stropove radi ugradbenog dijela uređaja koji korisniku nije vidljiv. Obzirom na četverosmjerno istrujavanje, odlikuje ih najpravilnija distribucija zraka u prostoru. Standardno su opremljeni i integriranim crpkama za izbacivanje kondenzata.


PODNO STROPNI MODELI

Kapaciteti 2,5 – 16 kW


Namjenjeni raznim kombinacijama smještaja budući da su integrirane odvodne kadice postavljene na način da osiguravaju pravilno istjecanje kondenzata pri montažama na strop ili parapetno. Odlikuje ih veća snaga istrujavanja zraka pa se uglavnom koriste u dugačkim prostorijama na način da prostor klimatiziraju uzdužno.


PODNI MODELI

Kapaciteti 2,5 – 5 kW


Većinom se koriste u podkrovljima, u prostorima u kojima nema dovoljno iskoristive zidne površine za smještaj klima uređaja.


KANALNI MODELI

Kapaciteti 2,5 – 28 kW


Namjenjeni konfornoj klimatizaciji i ugradnji u stropove nakon čega se zrak ventilacionim kanalima odvodi do točne pozicije najpoželjnije korisniku.


Nažalost, uobičajeno je čuti od korisnika krivu percepciju u pogledu korištenja klimatizacijske opreme, pa je u tu svrhu potrebno reći par informacija o načinima korištenja.
Klima uređaji po svojoj koncepciji i svrsi ne služe da bi nas “hladili“, pogotovo pri visokim vanjskim temperaturama i ostvarivali velike razlike u temperaturama između vanjskih i temperatura prostora u kojima boravimo, pa iz navedenoga možemo izvući i odgovor o vječnom pitanju „koja je najbolja klima“. Najpravilniji odgovor na takvo pitanje bio bi da je to onaj uređaj koji ne vidimo niti čujemo, ali nam je u prostoru u kojem boravimo ugodno.
Prema teoriji, korisniku u prostoru može biti ugodno do njegove vlastite temperature (36°C) ako u istom prostoru nema vlage. Takva opcija, također je neispravna jer bi u prostoru bez vlage imali zdravstvenih problema. Iz navedenoga proizlazi da je osnovna funkcija klima uređaja odvlaživanje prostora kako se u istom ne bi znojili i osjećali neugodno. Najpravilnije korištenje klima uređaja bilo bi sa podešavanjem temperatura od 5 do 7 stupnjeva ispod vanjske temperature jer uz preduvjet, da svaki uređaj pri režimu rada hlađenje ili odvlaživanje iz prostora u kojem boravimo izvlači vlagu, u klimatiziranom prostoru naš će osjet temperature biti i do 5 stupnjeva niži od stvarne temperature nakon što uređaj odradi svoj zadatak.